Skip to main content

група " Синчец"

Професия "Биолог"

От малки децата са привлечени от новото, непознатото, неизвестното... В мечтите си те носят желанието да откриват и научават нови неща. Такава възможност малчуганите от групата имаха на 3 февруари 2020 при срещата с Лили Йосифова, майка на дете от групата, по професия биолог- професия на изследовател.
С нея те се впуснаха в едно интересно пътуване в страната на науката биология. С подходяща презентация децата разгледаха света на живите организми - растения, птици, насекоми, животни, хора.
С добре поднесени обяснения и картинки децата разбраха, че биологията изучава живота в неговата цялост, проследява развитието на живите организми, занимава се с техния строеж. С голям интерес и внимание децата се запознаха на живо с най-важния и незаменим помощник на големите изследователи - микроскопа. Много смях и настроение се създаде при произнасянето на думата микроскоп от децата: мископ, микоскоп, микроскроф, мискокроп, микроспоп, микроскруп, мрикоскоп, мискроскоп,мерикроспоп…
Всеки малчуган, с нетърпение и огромно любопитство, имаше възможност да наблюдава под този сложен уред части от ядлива гъба, крило от муха и разтвор от мая за хляб. Интересът стана неудържим при вида на увеличен човешки косъм, кожа и цъфнал цвят на цвете.
Големи емоции предизвика и запознанството със „Стрептокок“ / причинител на болките в гърлото/, „Акарчо“ /причиняващ сърбежи по кожата/, „Вирусчо“ /вирус, който причинява варицелата/.
Биологът Лили, която пресъздаде света на науката по забавен и разбираем начин пред детските очи, е убедена, че се задава нова смяна, която ще продължи интересния път на изследователите във всички области на науката и Професия "Биолог".
 
 
 
biolog-01
biolog-02
biolog-03
biolog-04
biolog-05
biolog-06
biolog-07
biolog-08
biolog-09
biolog-10
biolog-11
biolog-12
biolog-13