Skip to main content

група "Кокиче"

Библиотека "Кокиче"

Въодушевени и изпълнени с впечатления от посещението си в РБ "Е.Попдимитров", малчуганите от група "Кокиче" решиха да направят своя библиотека в ДГ. Всички бяха съпричастни към тази идея и всяко дете даде своя принос за нейното реализиране.
На 27.02.2020г., с голямо нетърпение и ентусиазъм, те започнаха да оформят интериора на библиотеката, която нарекоха "КОКИЧЕ". Подредиха грижливо книгите върху стелажите, сложиха масички и столчета, постлаха меки килимчета, добавиха и барбарони за по-голям комфорт.
Така те създадоха "читалня" със съвременна детска атмосфера, която се превърна според техните представи в съвършено място, където можеш да седнеш удобно и непринудено да разглеждаш красиво илюстрираните книжки, да побъбриш с приятели, да обсъждаш и дискутираш любими детски произведения.
По случай официалното откриване на своята библиотека, децата бяха поканили своите приятели от 1А клас на трето ОУ " Професор М. Дринов" с класен ръководител Елена Миланова. Първокласниците се превърнаха в първите читатели на библиотека "КОКИЧЕ" и бяха любезно обслужени от малките "библиотекари", които грижливо попълваха и слагаха печати в читателските картони. Всички деца си припомниха правилата за отговорно отношение към книгите и изработиха забавни разделители за книги.
Разположени удобно, според личните си усещания за комфорт, малчуганите от групата и техните гости се насладиха на удоволствието от досега с пъстрите книжки. Някои от първокласниците показаха своите умения и четоха откъси от любими детски произведения.
Това непосредствено общуване на децата с книгите провокира любопитството и интереса им към тях. Те осъзнаха, че книгата е прозорец към света, че тя може да им "говори", да им "разказва" за приказни вълшебни светове, да бъде техен най-добър приятел.
Всички участници в събитието получиха свитък с "Молбата на книгата". А за малките "библиотекари" имаше и друг ценен подарък- изненада от техните "колеги" от Регионалната библиотека- Книга с любими български стихотворения за деца.
Провокирането на интереса на децата към общуването с книгите и ежедневното поддържане на този интерес е доказан начин за успешна предучилищна подготовка и за пълноценно личностно развитие.
biblioteka-01
biblioteka-02
biblioteka-03
biblioteka-04
biblioteka-05
biblioteka-06
biblioteka-07
biblioteka-08
biblioteka-09
biblioteka-10
biblioteka-11