Skip to main content

Празници и традиции

Празнуваме 24 май

В деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, се прекланяме пред делото на двамата братя и на всички просветители, допринесли за съхранението на българската духовност и култура.

В навечерието на празника, на 19 и 20 април 2022 година, ДГ „Слънце“ организира два големи концерта с участието на всички деца от детската градина.

Празнично украсените дворове на детската градина, огласени от химна на българската просвета „Върви народе възродени“, се изпълниха с родители, баби, дядовци и гости. Настроението на всички беше приповдигнато, защото всеки е запазил в сърцето си вълнуващи спомени от този ден, от първите си учители, от книгите, от любовта към науката и словото, от гордостта, че „и ний сме дали нещо на света“.

Най-развълнувани бяха малките ни възпитаници, някои от тях за първи път изправящи се пред такава огромна публика. И макар, че все още не всички от тях познават буквичките, всички знаят кой ги е написал. Затова и стиховете, които малчуганите рецитираха бяха вълнуващи, песните и танците бяха изпълнени с невероятен емоционален заряд и припомниха на всички присъстващи дълбокото значение на един от най-българските празници.

Поздрав по случай празника отправи директорът на детската градина г-жа Цекина, която благодари на талантливите „слънчица“ и на техните родители за подкрепата и партньорството.

Повече от хилядолетие четем и пишем на свой роден език, затова ще бъдем вечно признателни на светите братя Кирил и Методий, защото те са ни дали това, което много малко народи по света имат. Дали са ни азбуката, на която учим децата всеки ден.

Мили деца, бъдете щастливи и любознателни, съхранете любовта към книгите, ценете българската култура, опознайте света, мечтайте и следвайте мечтите си!

Честит празник на всички българи!

bukvi-01
bukvi-02
bukvi-03
bukvi-04
bukvi-05
bukvi-06
bukvi-07
bukvi-08
bukvi-09
bukvi-10
bukvi-11
bukvi-12
bukvi-13
bukvi-14
bukvi-15