Skip to main content

Празници и традиции

Пролетни празници – Лазаровден и Цветница

Лазаровден и Цветница са едни от най-обичаните пролетни празници. И тази година традицията бе спазена и децата от ДГ „Слънце“ пресъздадоха обичаи, свързани с тези празници. На 15.04.2022 г. те успяха да пресъздадат неповторимата атмосфера на бита и културата на българина от предходни времена.
Лазаровден е празник на нивите, горите, пасбищата. Той поставя началото на празниците свързани с Възкресението. Децата от група „Калинка“ и „Слънце“
празнуваха в с. Ново село и в с. Невестино и предизвикаха умиление и усмивки у техните жители.
Подготовката за Лазаровден започна отрано във всички групи на детската градина. Гиздави моми, облечени в красиви носии, с веселие и слънчеви усмивки сплитаха венчета от върбови клонки и свежи пролетни цветя. Закичени с пъстрите си оплетени венчета лазарките тръгнаха да обикалят домовете, да пеят песни, да играят танци и да наричат за здраве и плодородие. Момците от групите надничаха закачливо сред тях, радвайки им се от сърце. Домакините на всеки посетен дом посрещаха лазарките с „Добре дошли, лазарки!“ даряваха ги с яйца, които те да боядисат на Великден.

Най-много емоции донесе обичаят с пускане на венчетата на лазарките в реката.
С много настроение малчуганите отбелязаха и Цветница, като поздравиха всички деца, носещи цветни имена.
Празниците и обичаите винаги са носели много емоции и радост на малчуганите. Те са заемали и ще заемат важно място във възпитанието и съхранението на българските обичаи и традиции.

 

cvete-01
cvete-02
cvete-03
cvete-04
cvete-05
cvete-06
cvete-07
cvete-08
cvete-09
cvete-10
cvete-11
cvete-12
cvete-13