Skip to main content

Празници и традиции

144 години от освобождението на Кюстендил

Познаването на българската история е в основата на изграждането на национално самочувствие и патриотично възпитание. Възпитаването на родолюбиви чувства започва от обичта към семейството и дома, преминава в привързаност към родното място и прераства в национално самочувствие и гордост.

В навечерието на 144 годишнината от Освобождението на град Кюстендил от османско владичество, децата от ДГ "Слънце" се запознаха с живота и делото на Ильо войвода. С интерес и любопитство изслушаха увлекателния разказ за историческите събития, свързани с Освобождението на нашия град. Малчуганите бяха изключително впечатлени от живота на легендарния войвода и ролята му за Освобождението на Кюстендил от османско владичество.

Интересно за тях бе да научат и видят и коя е Румена войвода, една от малкото жени войводи. Облечени в красиви четнически униформи и в дрехи с цветовете на българското знаме, малките ни възпитаници отдадоха почит към неговото дело, като част от тях направиха и виртуално пътуване назад във времето. Децата от големите групи посетиха къщата - музей, рецитираха стихове и поднесоха цветя пред паметника на Ильо войвода.

 

Възпитаването у подрастващите на качества като родолюбие и патриотизъм допринася за съхраняване на българщината и българския дух. Да посеем зрънцата обич към родния дом, към родния край и родината ще помогне на нашите малки „слънчица“ да израснат като достойни българи.

 

pamet-01
pamet-02
pamet-03
pamet-04
pamet-05
pamet-06
pamet-07
pamet-08
pamet-09
pamet-10
pamet-11
pamet-12
pamet-13
pamet-14
pamet-15