Skip to main content

Празници и традиции

Св.Варвара и Св.Сава- традиционни зимни християнски празници

„Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“
В началото на месец декември 2021 година отбелязваме първите зимни православно - християнски празници, залегнали и в празничния календар на ДГ „Слънце“ - Св.Варвара и Св.Сава. Във всички групи се реализираха различни дейности за отбелязване на тези хубави празници - в специално обособени битови кътове се месиха сладки питки, слушаха се разкази за празнуване на тези празници. Малчуганите се запознаха с образите на Св. Варвара и Св.Сава изобразени в икони, обогатиха знанията си за традициите, бита, обичаите и характерните ястия за тези дни. Те разбраха, че в България празникът Св.Варвара е познат и като Женска Коледа и това, че Св.Варвара е приемана като пазителка на малките деца от болести и най-вече от едра шарка. Според преданията какъвто е денят на този празник, такава ще бъде и годината.
Както повелява традицията, за да бъдат здрави и да не ги ловят болести, децата от всички групи си похапнаха подсладена варена царевица. Не пропуснаха да хапнат и от сладката „къпана“ питка, типична за деня на Св.Варвара.
Бяха отпразнувани имените дни на празнуващи деца, които получиха сърдечни приятелски пожелания за здраве и късмет.
Облечени в красиви костюми децата от групите „Синчец“ и „Детелина“ пресъздадоха обичаите свързани с двата празника в битови сценки. Както си му е реда стопанката на дома разчупи и раздаде още топлата, наречена за здраве пита на всички с благословията:
„Да дава Господ живот и здраве вам,
на челяд, на добитък, на всички“.
Традициите със своята обредност, символика, музикално – ритмични и езикови характеристики, помагат на децата да осмислят значими житейски взаимоотношения, морални норми необходими за живот в общността. Чрез непринуденото включване на децата, като участници в различни обичаи, се осъществява приемственост между поколенията и запазването им във времето.

 

 

sava-1
sava-2
sava-3
sava-4
sava-5