Skip to main content

Празници и традиции

Ден на народните будители

„О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти, сяйни благородни,
вий сте наште знамена
нам за вечни времена.“

Денят на народните будители и тази година беше отбелязан във всички групи на ДГ „Слънце“ гр. Кюстендил с отдаването на почит към делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.
Вдъхновени от празника, с много любов и енергия малките родолюбци показаха своите знания свързани с имената на будителите и тяхното дело.
Децата от група „Славейче“се пренесоха в далечната 1846 година, в която е издаден първият български вестник „Български орел“ с основател Иван Богоров. По негов образ и подобие и под надслов „По стъпките на народните будители“, възпитаниците на групата създадоха свой собствен вестник - „Славейче“. Облечени в цветовете на нашия трибагреник, малчуганите от група „Светулка“с гордост изричаха строфите на Вазовото стихотворение „Аз съм българче“. Към тях се присъединиха и облечените с четнически униформи малки патриоти от групите „Синчец“, „Слънце“ и „Зайче“. Групите „Калинка“ и „Пчеличка“ посетиха паметника на Дядо Ильо войвода, оставиха цветя и изнесоха кратък вълнуващ рецитал. Децата от група „Кокиче“ и „Детелина“ ни зарадваха с прекрасното си изпълнение на песента „Ден на будителите“ по текст на Ангелина Жекова. Всички бяхме приятно изненадани от малките „лъвчета“, които ни зарадваха със знанията си за делата на народните будители.
Така малките ни възпитаници показаха, че България е жива, свиха китка и се поклониха пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци и герои и пред всички учители, които играят ролята на съвременни будители.

  

buditeli-01
buditeli-02
buditeli-03
buditeli-04
buditeli-05
buditeli-06
buditeli-07
buditeli-08
buditeli-09
buditeli-10
buditeli-11
buditeli-12
buditeli-13
buditeli-14