Skip to main content

Празници и традиции

Празник на буквите

„Върви, народе възродени,
 към светла бъднина върви,
 с книжовността, таз сила нова,
 съдбините си поднови!“

В чест на 24 май - "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура ина славянската книжовност", в ДГ „Слънце“ гр. Кюстендил се проведоха два големи концерта, с които децата засвидетелстваха своето уважение и признателност към паметта и делото на Светите братя Кирил и Методий и към всички, които с безкористната си любов, търпение и упоритост откриват обширните хоризонти на познанието и духовността. Дворовете на детската градина бяха украсени с балони, цветя и флагчета, а ден преди празника децата заедно със своите учители сплетоха венци, с които украсиха входовете на детската градина и портретите на Солунските братя. Този най - български празник отново създаде уникално настроение в детската градина. Най - малките ни възпитаници, децата от яслените групи „Мечо“ и „Гъбка“ показаха, че вече знаят, кои са Светите братя Кирил и Методий и участваха в „Парад на буквите“, заедно с малчуганите от група „Калинка“. Празничният парад беше съпроводен от детски духов оркестър и чаровни малки мажоретки, а деца в гвардейска униформа носеха портрета на Кирил и Методий.

Песента „Слава, слава пеем днес“ беше изпълнена с чувство от малките момчета в група „Кокиче“, а детският хор на група „Слънце“ ни изненада с прекрасното си изпълнение на химна на Св.св. Кирил и Методий. Със стихчета, песни и танци посветени на буквите се представиха децата от всички останали групи. С пъстро хоро и ръченица група „Славейче“ и „Синчец“ поздравиха всички учители, културни и просветни дейци с пожелание да бъде словото ни, да бъдат буквите ни, да пребъде българският род и култура. Празникът завърши с красиви фотосесии до портрета на Солунските братя, с приповдигнато настроение и щастливи детски усмивки.
Да ни е честит празникът на словото, на духа и културата вовеки - докато има на земята българи, които се вълнуват, когато в пролетната майска утрин чуят звуците на безсмъртния химн „Върви, народе възродени!“

По случай 24 май - "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура ина славянската книжовност", ДГ „Слънце“ гр. Кюстендил поздравява и засвидетелства своето уважение и признателност към всички, които с безкористната си любов, търпение и упоритост откриват обширните хоризонти на познанието и духовността.

 

bukvi-01
bukvi-02
bukvi-03
bukvi-04
bukvi-05
bukvi-06
bukvi-07
bukvi-08
bukvi-09
bukvi-10
bukvi-11
bukvi-12
bukvi-13
bukvi-14
bukvi-15
bukvi-16
bukvi-17
bukvi-18
bukvi-19
bukvi-20