Skip to main content

Празници и традиции

Ден на народните будители в детската градина

 
Поклон, будители народни!
Благодарим, благодарим!
Чрез Вас пречистени, свободни
нов свят ще сътворим!!!
 
В Деня на народните будители всички българи отдават почит към делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията, нейния морал и самосъзнание.
Децата от ДГ "Слънце" се включиха в този светъл празник и отдадоха своята заслужена признателност към делото на народните будители като проведоха различни дейности. Изгледаха филми и презентации от които научиха много за тези неуморни общественици, отдали целия си живот не за лични материални блага, а в името на своята Родина. Заинтригувани от тяхната история, малчуганите пяха песни, рецитираха стихчета, подреждаха пъзели и колажи, сами изработиха книжки и с въодушевление разказваха за живота и делото на българските будители и защо се гордеят, че са техни потомци. Малките родолюбци се запознаха и с интересни факти от историята за създаването на първия български учебник - "Рибния буквар" на Петър Берон и със закачливите "умни съвети", скрити в неговите пъстри страници.
Децата с благодарност отправиха поздрав към всички учители и съвременни будители, като им пожелаха здраве и светлина, с която да озаряват пътя по който да вървят.
Всички дейности в навечерието на този светъл български празник бяха съществена и значима част от перманентния "УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ" в ДГ "Слънце".
 
 
buditeli-1
buditeli-2
buditeli-3
buditeli-4