Skip to main content

Дейности през неучебно време

Музикални вълшебства

  С много настроение и емоции измина седмицата от 8 до 12 август 2022 г., която бе посветена на музиката във всичките й измерения. Впечатляващ музикален концерт огласи двора на ДГ „Слънце“ . На гости при децата бе известната кюстендилска певица Симона Петрова, която спечели сърцата на малчуганите със завладяващия си глас и топло отношение.

С музикална игри по метода на „Орф – Шулверк“ малките „детелинки“ съчетаваха ритъм, музика и движение. Вълнуваща и незабравима бе срещата на децата от група „Синчец“ с професионалния духов оркестър на град Кюстендил, където се насладиха на музикални произведения, изсвирени на живо и разгледаха духовите инструменти. Палавниците от групи „Слънце“ и „Калинка“ гостуваха на читалище „Пробуда 1961“ и под акомпанимента на акордеониста Стоян Илиев потанцуваха хора и ръченици. На гости на децата от група „Светулка“ бяха бабите от с. Слокощица, които заредиха децата с много настроение и изпяха заедно с тях любимите им народни песни. Удоволствие за „славейчетата“ бе изпълнението на един от най-известните испански танци, „paso doble“ - динамичен танц, базиран на ритъма и движението на тореадорите. Латиноамериканският танц „ламбада“, чиято идея е вечната красота и младост, бе представен от децата от група „Лъвчета“. Турски марш (соната №11) от Волфганг Амадеус Моцарт прозвуча съпроводен от детските музикални инструменти на оркестър „Зайче“.

С подобаващ аристократизъм децата от група „Слънце“ и „Калинка“ се впуснаха във вълшебния свят на валса, а с грация и финес група „Синчец“ изпълни балетната си композиция. В красиви облекла с ритмични движения и много настроение „пчеличките“ и „детелините“ представиха италианска тарантела и ръченица. Изпълнени с увереност и самочувствие, „мечетата“ и „гъбките“ импровизираха танцови движения, влагайки докрай своите умения и артистичност при изпълнение на познатите им модерни съвременни танци. Малките танцьори предизвикваха много усмивки, спечелиха овациите и сърцата на всички.
Чрез вълшебството на музиката възпитаниците на детското заведение не просто се докоснаха до най-достъпната и разбираема форма на изкуство и забавление от векове насам, но осъзнаха ценностите и богатствата на други култури и традиции като част от интеркултурното им образование.

 

espania-01
espania-02
espania-03
espania-04
espania-05
espania-06
espania-07
espania-08
espania-09
espania-10
espania-11
espania-12
espania-13