Skip to main content

Дейности през неучебно време

Ден на занаятите

На 29 юли 2021г. - навръх Петровден, когато занаятчиите честват своя закрилник Св. Петър, малчуганите от детската градина се потопиха в атмосферата на местните традиции и занаяти. За децата това беше истинско пътешествие към нови знания и умения, което със сигурност ще бъде запомнено от тях.
Група „Лъвчета“ посетиха Регионалния исторически музей и се запознаха със занаята грънчарство. Децата бяха впечатлени от грънчарското колело и изработените красиви предмети от глина. Група „Славейче“ научиха много неща за „везбарството“ и се очароваха от красотата на българските шевици и разнообразието на бродираните орнаменти. Групите „Кокиче“ и „Калинка“ посетиха читалище „Братство 1869“ , където се запознаха със занаятите „везбарство и „тъкачество“.

Интерес за децата от група „Синчец“ и яслена група „Гъбка“ предизвика занаята „плетачество“. Те имаха възможност да пипнат преждата, да мотаят кълбо от нея, дори да изплетат по един - два бода от започната плетка. Малчуганите от група „Светулка“ и „Пчеличка“ гостуваха на занаятчиите от сарашката работилница „Сръчко“ в с. Слокощица. Там те се запознаха с инструментите за обработка на кожи и се докоснаха с любопитство до ръчно изработените уникати.
Благодарение на всички тези мероприятия децата разбраха, че занаятите са живот, творят се с ръцете на талантливите хора, но идват от сърцето и по традиция се предават от човек на човек. Те са едно от средствата за естетическото възпитание на децата, помагат за оформянето на естетическия им вкус и ги учат да разбират красивото в живота около нас.

zanaat-01
zanaat-02
zanaat-03
zanaat-04
zanaat-05
zanaat-06
zanaat-07
zanaat-08
zanaat-09
zanaat-10
zanaat-11
zanaat-12
zanaat-13
zanaat-14
zanaat-15