Skip to main content

На гости при баба и дядо

 
"БАБО, ДЯДО, Я КАЖЕТЕ!
С УМ И РАЗУМ НИ ДАРЕТЕ!"

В последните дни на месец септември 2020, всички деца от ДГ "Слънце" се отправиха на гости към къщата на баба и дядо на село, с идеята да се докоснат до трудолюбието на старите българи, да се заредят с гордост и уважение към традициите, с родолюбие, с обич към природата и нейното есенно изобилие.
Вдъхновени от увлекателните разкази на любезните домакини за бита, традициите, отглеждането на реколтата и приготвянето на зимнината, малчуганите с желание се включиха в разнообразните дейности, свързани с подготовката за зимата.
Помогнаха на баба да свари вкусна домашна лютеница като сами пекоха чушките и бъркаха доматите на огъня. Насладиха се на печените картофи, които сами извадиха от градината. Нанизаха сладките чушки на "везаници" като истински герданчета. Събраха в кошничка яйцата, които кокошките на баба бяха снесли в кокошарника. Погрижиха се и за винцето на дядо, като обраха узрялото вече грозде и с работливите си ръчички орониха зрънцата в старото дървено буренце. Нахраниха малките гъски с трохички, запознаха се с дългия път на зрънцето - от житния клас на нивата до вкусния хляб на домашната трапеза.
В края на гостуването, зелената морава в двора се превърна в обширна сцена за танци и забавления. Дядо пукна с пушката и поведе хорото, а децата само това чакаха... Малките им крачета припряно се впуснаха в ритъма на фолклорните танци. Дори и есенните цветя на баба сякаш се наслаждаваха на това празнично веселие и цветовете им станаха още по - ярки, а омайният им аромат - още по - наситен!
Тези дни върнахме времето назад и помогнахме на нашите възпитаници да бъдат истински участници в приказката „Имало едно време един дядо и една баба…“ Гостуването на село затвърди идеята, че общуването между поколенията е важен път и осъзнатост за израстването детската личност.
 
 
 
zimnina-01
zimnina-02
zimnina-03
zimnina-04
zimnina-05
zimnina-06
zimnina-07
zimnina-08
zimnina-09
zimnina-10
zimnina-11
zimnina-12
zimnina-13
zimnina-14
zimnina-15
zimnina-16
zimnina-17
zimnina-18
zimnina-19
zimnina-20
zimnina-21
zimnina-22
zimnina-23
zimnina-24
zimnina-25
zimnina-26
zimnina-27
zimnina-28
zimnina-29
zimnina-30
zimnina-31
zimnina-32
zimnina-33
zimnina-34
zimnina-35
zimnina-36
zimnina-37
zimnina-38
zimnina-39
zimnina-40
zimnina-41
zimnina-42
zimnina-43