Skip to main content

група "Пчеличка"

Зелена класна стая

zvuci 1Ярките екранни цветове или естествените багри на дърветата, тревата и цветята?

Силните, крясъчни звуци от телевизионните анимации или нежните звуци от песните на птиците, от шума на планински потоци?

Бързо сменящите се изображения или слънчевите лъчи, галещи лицето и играещият с косите вятър?

zvuci 3Стая с дигиталните устройства или природата е по - подходящата за децата образователна среда?

Безспорно в днешно време в напредналия технологичен свят, технологиите са проводник на знания, комуникация и информация за подрастващите. Тези устройства са много по - близки до тях и привличащи все повече тяхното внимание и все по – предпочитани, но технологиите имат и своето отрицателно влияние върху интелекта, социално - емоционалното и езиково развитие на децата.
В ранна детска възраст за предпочитане е живата комуникация и физически контакт. А какво по - хубаво от прекия допир с природата?

zvuci 2В съвременната детска градина „Слънце“ град Кюстендил, чиито приоритет е качественото предучилищно образование, наред с иновативните и модерни образователни технологии, много усилия се полагат в създаването на условия, в които децата да се обучават в естествена природна среда - в така наречените "Зелени класни стаи". Сред природата децата много по - лесно успяват да усвоят предоставената им информация, онагледявайки им я със заобикалящия ги свят. В такава среда има голяма възможност за един по - интересен, забавен и достъпен за децата начин, те да придобият нови знания и умения. Играейки сред природата малчуганите се чувстват щастливи, свободни, спокойни и предразположени към образователния процес.

Една от тези зелени класни стаи се реализира в прекрасен есенен ден през месец октомври 2023. Децата от група „Пчеличка“ проведоха своите занимания на открито. Във вихъра на игра, предизвикала много смях и весел глъч, малките любознайковци търсеха скрити буквички сред дърветата и храстите, енергично тичайки във всички посоки. Силно мотивирани да завършат задачата поотделно и в екип те се справиха отлично.
zvuci 4Изразходили много енергия и вече уморени седнаха на дървените пейки и масички в гората. Всяко дете прояви въображение и креативност, като със събраните природни материали украси своята буква.
Така неусетно малките „пчелички„ се завърнаха в детската градина не само с положителни емоции, но и с нови знания и умения, придобити в приятна игра сред природата.

klasna-1
klasna-2
klasna-3
klasna-4
klasna-5
klasna-6