Skip to main content

Празници и традиции

Сирни заговезни - традиция и обичай

Дядо и баба начупиха хляба
и простиха на всички,
големи, мънички,
на свои и на гости
да са леки пости!

 

 В ДГ „Слънце“ обичаме и тачим българските народни традиции и свързаните с тях обичаи и обреди, които са изпълнени с емоционалност и народна мъдрост. За поредна година деца и учители пресъздадоха една уникална българска традиция, която известява края на зимата и проправя пътя на пролетта – празникът Сирни Заговезни. Един обичан от големи и мънички празник, известен още като „прошка“ и „поклади“. В традиционното българско семейство това е празник, свързан с важен духовен ритуал – искането и даването на прошка.

На 4 март 2022 година в цялата детска градина цареше празнично настроение, породено от красиво украсените занимални, народните носии, традиционните за празника трапези и звучащата народна музика. Събрани около празничната трапеза, малчуганите пресъздадоха автентичното съдържание на празника Сирни Заговезни – вземане на прошка и обичая хамкане, съпроводен от много усмивки и веселие. Прогониха болестите и злите сили и оставиха лошото зад себе си с прескачането на импровизиран огън за здраве.

Традициите и обичаите в бита на нашия народ са част от неговата култура. Те предават историческия опит на поколенията, имат богата символика и съдействат за цялостното формиране на детската личност.

 

sirni-01
sirni-02
sirni-03
sirni-04
sirni-05
sirni-06
sirni-07
sirni-08
sirni-09
sirni-10
sirni-11