Skip to main content

Празници и традиции

Народните традиции и обичаи по Бабинден

На 8 януари се празнува Бабинден, един от големите народни женски празници, посветен на „бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена. Свързва се със семейните ценности и обичаи, със здравето, плодовитостта, продължението на рода. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да "полеят".

Децата от всички групи се запознаха с обредността на този празник и с голямо желание се включиха в пресъздаването му. Момиченцата показаха обредното поливане на ръцете на бабата - акушерка. Така те почетоха „бабите“, които са помогнали на „майките“ при раждането и са ги научили как се къпе бебето и как да се грижат за него.

Облечени в традиционни носии, „майките“ поднесоха сапун и поляха с вода от котлета на „бабите“ да си измият ръцете и ги дариха с платно и чорапи. „Бабите“ хвърляха с шепите си вода нагоре и благославяха: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!". Момченцата пък извиха кръшни хора, за да поздравят всички за празника.
В днешно време 8 януари се почита като ден на родилната помощ. Да е честит празникът на всички български гинеколози и акушерки!

 

babin-1
babin-10
babin-11
babin-12
babin-2
babin-3
babin-4
babin-5
babin-6
babin-7
babin-8
babin-9