Skip to main content

Празници и традиции

Богоявление

Светъл ден. Кръщение.
Божи ден. Богоявление.
Празник. Вяра и надежда.
Мъжко хоро се подрежда.
Да извади от водата кръста.
Празник е в душите и сърцата.
Живи да са ви на всички имената!

/Биляна Дар/


На 6 януари православната църква отбелязва Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Този голям български празник води началото си от дълбока древност, още от преди Христа. Свързан е с вярата в очистителната, целебна и магическа сила на водата, нейната способност да „помни” и преклонението на хората пред животворящата й същност. Старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва да „чува“ и да „сбъдва“! Смята се, че това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.
Малчуганите от детската градина проявиха изключително любопитство и интерес към ритуалите, свързани с този празник и с голямо желание се впуснаха в тяхното пресъздаване. Облечени в народни носии, под звуците на народна музика, те се хванаха на мъжко хоро в импровизирани водоеми и показаха, че не отстъпват на своите по-големи батковци. Потопени в магията на празника, малките палавници повярваха, че чудесата никога няма да ги подминат.
Децата от група „Кокиче“ наблюдаваха отблизо ритуала по хвърляне и изваждане на кръста във водите на река Банщица и имаха възможността да се докоснат до народните традиции.
Най-щастливи в този ден бяха нашите малки именици, които получиха поздравления, подаръци и целувки от своите приятелчета.
Честит имен ден на всички, които празнуват на този ден! Бъдете здрави и щастливи! Бъдете смирени, но целеустремени!
Мили деца, вярвайте в себе си и в мечтите си! Вярвайте, обичайте и раздавайте тази вяра и обич, защото светът се нуждае от доброта, човешка топлота и любов!

 

bogojvlenie-1
bogojvlenie-2
bogojvlenie-3
bogojvlenie-4
bogojvlenie-5
bogojvlenie-6
bogojvlenie-7