Skip to main content

Празници и традиции

Славим имената на Кирил и Методий

На 11 май почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Това е ден за почит на двамата братя, създали и разпространили първата славянска азбука – глаголицата, с което се слага началото на голямото им просветителско и книжовно дело.

И макар за някои от малките ни възпитаници буквичките да са още неизвестни, те вече знаят, че с тях са написани интересните книжки, от които научават толкова много неща. Затова на този ден, с много вълнение и приповдигнато настроение, те засвидетелстваха своята признателност към хората, които са ни дарили буквите и са ни отворили очите за огромното човешко познание. Още от ранни зори малчуганите сплетоха венци от цветя и украсиха техните портрети, а после с много плам рецитираха стихчета, пяха песни, разказваха за техния живот и дело.

В деня на Светите братя Кирил и Методий, който е и професионален празник на българските библиотекари, в група „Кокиче“ гостуваха нашите приятели и партньори от Регионална библиотека "Емануил Попдимитров", които всеотдайно съхраняват знанието и разпалват любовта към книгите и четенето.

Наследството на светите братя Кирил и Методий е устояло на времето, за да ни съхрани като нация и държава на духа и православната вяра. Запознавайки децата с тяхното дело ние ги учим да уважават, ценят и пазят това наследство, за да продължим да градим своята идентичност, култура и духовност.

slavim-1
slavim-2
slavim-3
slavim-4
slavim-5
slavim-6
slavim-7