Skip to main content

Празници и традиции

Денят на независимостта на България

На 22 септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.
 
Познаването на историческите дати, възпитаването в почит към националните празници подпомагат още от ранна възраст самоопределянето ни като българи. Затова и в навечерието на 22 септември в детската градина цареше празнично настроение. 
 
Малките ни възпитаници се запознаха с празника и с основните българските национални символи, които го съпътстват и символизират независимостта и суверенитета на българския народ и държава - знамето, химнът и гербът на Република България. Децата от групи „Лъвчета“, „Детелина“ и „Светулка“ се запознаха с празника и символиката в цветовете на родния трибагреник, след което изработиха картички и оцветиха картата на България с неговите цветове, използвайки нетрадиционни техники и материали. Малчуганите от група „Синчец“, облечени с дрехи в цветовете на българското знаме, с гордост запяха "Знамето ни е трицветно".
 
Най-големите ни възпитаници от група „Калинка“ гостуваха на регионалния исторически музей и изработиха карти на Княжество България.  Децата от група „Пчеличка“ влязоха в ролята на княз Фердинанд и с много вълнение подписаха манифеста, с който се обявява независимостта на България. От фейсбук страницата на детската градина, облечени в красиви униформи, на фона на българския химн, своя поздрав по случай националния празник отправиха децата от групи „Славейче“ и „Кокиче“.
 
 
Честит Ден на независимостта! 
Честит празник на българския дух, символ на силата и волята на един народ!
 
2021 09 22 v 1
2021 09 22 v 2
2021-09-22-1
2021-09-22-2
2021-09-22-3
2021-09-22-4