Skip to main content

Празници и традиции

Гергьовден


Гергьовден е Денят на светеца, който води след себе си лятото и е сред най - важните и тачени празници. В дните на неговата подготовка децата получиха много познания и ги пресъздадоха със средствата на фолклорното ни богатство.

Облечени в народни носии малките момчета и момичета връзваха живи цветя с разноцветни конци и ги поставяха в менчета. Както повелява традицията, малчуганите от групите „Кокиче“, „Детелина“, “Калинка“ и „Славейче“ залюляха пъстри Гергьовденски люлки. А пък малките таланти от група „Слънце“ и „Светулка“ извиха кръшни хора и със звучни Гергьовденски песни поздравиха всички именици, като им пожелаха да бъдат живи и здрави, весели и усмихнати през цялата година.

С прекрасни празнични фотосесии се представиха нашите възпитаници от групите “Славейче“, „Слънце“, „Синчец“ и „Пчеличка“. Децата от група „Лъвчета“ посетиха малка ферма, където имаха възможност да се срещнат и погалят новородените агънца. Те отправиха своите благопожелания към всички овчари и скотовъди за благополучна и доходоносна година, изпълнена с много здраве и берекет.

Бъдещите ученици от група „Зайче“ отдадоха заслужена почит към бойните подвизи на българската армия, като посетиха РИМ гр. Кюстендил и се запознаха с храбростта и героизма на дедите ни от 13-ти Рилски пехотен полк. След това, те сведоха глави и поднесоха цветя пред паметника на загиналите войници в центъра на града.

Така за поредна година децата спазиха традициите и почетоха един от големите празници в народния календар, отбелязан в чест на Св. Георги Победоносец и празнуван още като Ден на храбростта и Българската армия и Празник на овчарите и скотовъдите.

georg-01
georg-02
georg-03
georg-04
georg-05
georg-06
georg-07
georg-08
georg-09
georg-10
georg-11
georg-12
georg-13
georg-14
georg-15