Skip to main content

Дейности през неучебно време

Пътят на млякото

„Мляко много ще ядем, здрави и силни да растем!“

Седмицата на здравословното хранене в детската градина - от 19 до 23 юли 2021 г., премина под мотото „ Храни се разумно, живей здравословно!“ Като начало, децата поговориха за това, колко полезно и важно е млякото за здравето на хората с г-жа Камелия Стефанова - специалист „Здравни грижи“ в Община Кюстендил. След това, малчуганите посетиха кравефермата в с. Коняво, където наблюдаваха отблизо кравите и тяхното отглеждане. В детската градина децата от група „Лъвчета“ под формата на игра пресъздадоха доенето на млякото.

При посещението си в мандра „Петя“ с. Горна Гращица децата видяха цистерните, които карат млякото в цеха за преработване. Тук те наблюдаваха процесите подквасване и подсирване, като неизменна част от пътя на млякото до нашата трапеза в готови за консумация храни - кашкавал, сирене, кисело мляко. Любезните домакини предложиха на децата да дегустират готовите млечни продукти и ги изненадаха приятно със страхотни подаръци. Прибирайки се в детската градина, малчуганите от групите „Славейче“ и „Светулка“ показаха своите познания за млякото и се представиха като истински кулинари в приготвянето на вкусен таратор.
Така с много емоции, топло посрещане и приятни изненади възпитаниците на детската градина проследиха пътя на млякото и получиха много знания, а въпросите на любопитковците все още не спират.

 

sirene-01
sirene-02
sirene-03
sirene-04
sirene-05
sirene-06
sirene-07
sirene-08
sirene-09
sirene-10
sirene-11
sirene-12
sirene-13
sirene-14
sirene-15