Skip to main content

Проект “Малки творци”

atelie 1Проектът “Малки творци” в ДГ “Слънце”, град Кюстендил се реализира в рамките на Националната програма “Хубаво е в детската градина”. Целта на проекта е да създаде творческа и интерактивна среда, която да подкрепя социално-емоционалното развитие на децата чрез дейности по образователно направление “Изобразително изкуство”. Обхванати в проекта са 30 деца от разновъзрастова група „Пчеличка. Методологията е базирана на активното им участие, използването на разнообразни форми и средства за изразяване, създаването на нови творчески пространства, както в двора, така и вътре в сградата на ДГ „Слънце“, град Кюстендил, улица „11-ти август“ №7 и организирането на специални гости и събития.
В изпълнение на план – графика по проекта, през октомври 2023 година с активното участие на родителите бе почистено и озеленено дворното пространство на детската градина, изградена бетонна площадка с дървена беседка, закупени дървени масички и пейки.
През ноември 2023 година бе създадено творческо ателие в занималнята на група „Пчеличка“, оборудвано с масички за рисуване и материали по изобразително изкуство, закупени от проекта.
В изградените творчески кътове се проведоха разнообразни и иновативни дейности по изобразително изкуство, които развиха детската креативност, фантазия и изразителност.

atelie 2Проектът “Малки творци” включи и срещи с известни и талантливи художници, и различни събития, които популяризират изобразителното изкуство като форма на изразяване и култура.

 Артистично отбелязване на Деня на българския художник:
 Посещение, в обособеното ателие в занималнята на група „Пчеличка“, от художника Бисер Лапев;
 Допълнителни форми на педагогическо взаимодействие, в изградените кътовете по изобразително изкуство в двора и занималнята, от групите "Зайче" и "Кокиче”;
 Иновативна дейност за коледен подарък на родителите - рисуване върху керамични съдове с темперни бои;
 Коледна работилница с родителите, изработване на сувенири за благотворителност.

Дейности реализирани извън детската градина:
 Посещение на Картинната галерия “Владимир Димитров – Майстора“ в гр. Кюстендил;
 Посещение на къща-музей на Владимир Димитров – Майстора в с. Шишковци;
 Среща с художника Владимир Шулев, който вдъхновен от детския ентусиазъм и любов към изобразителното изкуство, създаде картина пред детските очи, изложена в картинната галерия.
Участие на родителите в дейности извън детската градина:
 Активно участие на родителите в пленер “Златокоса есен“ - изработени с природни материали пъстри есенни картини, съвместно с децата;
 Излет в Осоговската планина;

Дейностите по проекта "Малки творци" създадоха богато и вълнуващо изживяване за децата в ДГ "Слънце. Изпълнението им не само обогати образователната среда, но и създаде здравословна и вдъхновяваща атмосфера за развитие и радост.

atelie-1
atelie-10
atelie-11
atelie-12
atelie-13
atelie-2
atelie-3
atelie-4
atelie-5
atelie-6
atelie-7
atelie-8
atelie-9