Skip to main content

Световен ден на музиката и поезията

На 1 октомври се чества световния ден на музиката и поезията. Две изкуства, между които съществува силна и неразривна връзка. Поезията е магията на словото, рима и ритъм, мисъл и музика, а музиката изразява това, което не може да бъде изказано с думи, тя е поезия без думи.
Днешният празник  - 01.10.2021 година бе чудесен повод малчуганите от детската градина да се отдадат на едни от най-любимите си занимания – слушането и рецитирането на стихотворения, пеенето на любими песнички. Рецитирайки стихотворения децата тренират чувството си за ритъм, развиват въображението и асоциативното си мислене, обогатяват речника си. Когато слушат и пеят песни, когато изпълняват ритмични танцови движения, те развиват музикалния си слух и чувството си за ритъм, зареждат се с положителни емоции.

Сладкопойните „славейчета“, облечени в красиви костюми с цветовете на есента, поздравиха всички със стихотворение за есента. Стихотворение с есенна тематика рецитираха и децата от групи „Светулка“ и „Калинка“. Дворовете на детската градина бяха огласени от звънките гласове на бъдещите първокласници от групи „Кокиче“ и „Калинка“, които с много желание и артистичност танцуваха, пяха и свириха на детски музикални инструменти.
За всички малки палавници от детската градина този слънчев и топъл есенен ден бе изпълнен с много емоции и със сигурност стана по-хубав и забавен.