Skip to main content

група "Слънце"

Мечтатели - изследователи

Мечтите на децата от група "Слънце" са като волни птици, реещи се в простора. Те мечтаят да станат микробиолози, ботаници, изследователи.... Познават много професии. Една от тях е професията на земеделеца и те знаят, че “ботаника” е негов пръв помощник. Малките мечтатели - ботаници с интерес слушат разкази за труда на полето /“Най-работливият“ - Кина Къдрева/, за ползата от пресни плодове и зеленчуци/“Зеленчукова свада“/, с удоволствие отгатват гатанки по темата.
След като наскоро посетиха близкия магазин за зеленчуци и закупиха арпаджик и чесън, те се запознаха с нов вид труд - засаждане на луковици в природния кът. Заложиха и опити с бобови зрънца, за да проследят какво е необходимо на растенията за да покълнат. Чрез ежедневни наблюдения откриха, че прекомерно поливаните растения загниват бързо и че различните растения имат нужда от различно количество вода за развитието си.
Водени от силното си желание да бъдат добри стопани, малчуганите посетиха близката агроаптека. Там те разшириха познанията си за растенията – и те боледуват също като хората, но могат да бъдат "излекувани" със специални лечебни препарати за растителна защита. Малките природолюбители развиха умения за подготовка на почвата и начин на засаждане на луковици. Те осъзнаха ролята на човека като важен фактор за системно полагане на грижи към растенията.
Всички проведени в групата практически дейности и експерименти възбудиха детската любознателност и стимулираха интереса на децата към природата.
me4tateli-01
me4tateli-02
me4tateli-03
me4tateli-04
me4tateli-05
me4tateli-06
me4tateli-07
me4tateli-08
me4tateli-09
me4tateli-10
me4tateli-11