Skip to main content

група "Пчеличка"

"Цветница" и "Великден" – българската традиция!

През месец април 2020 година се проведоха виртуални срещи, организирани в онлайн платформа с малчуганите от група „Пчеличка“. Те рецитираха стихчета и пяха песни, показаха завидни умения, като засадиха саксии с цветя и боядисаха яйца, както повелява обичая.
Разбраха, че "Цветница" е един от най-цветните и красиви момински празници, които символизират възраждащата се природа , изпращането на студените зимни дни, любовта и цветята.
Децата вече знаят, че неделима част от Великден са яйцата, които се боядисват в четвъртък или в събота, както и това, че първото яйце трябва да е червено и с него за здраве да се потъркат бузките им. Малчуганите с желание и интерес пробваха различни начини на декориране на яйцата – рисуване с маслен пастел, боядисване с памук.
Изучаването и претворяването на българските обичаи е част от допълнителните форми на обучение в група „Пчеличка“, които представят културните традиции като част от националното ни културно богатство. Децата се включват с желание, а участието на родителите в подготовката на празника е важно за успешното партньорство между семейството и детската градина.
 
nar-tradicii-01
nar-tradicii-02
nar-tradicii-03
nar-tradicii-04
nar-tradicii-05
nar-tradicii-06
nar-tradicii-07
nar-tradicii-08
nar-tradicii-09
nar-tradicii-10
nar-tradicii-11
nar-tradicii-12
nar-tradicii-13
nar-tradicii-14
nar-tradicii-15
nar-tradicii-16