Skip to main content

група "Пчеличка"

„Огънят – пречистващият живец“

На 25. 02. 2020 година учителите и децата от група "Пчеличка" пресъздадоха цялото богатство и колорит на обичая "Сирни заговезни". Той е важен зимно-пролетен празник в народния календар. По-младите обикалят по-стари роднини и близки за да помолят за прошка. На празничната трапеза в групата имаше млечни и яйчени продукти: баница със сирене, варени яйца, халва с орехови ядки.
Децата участваха в извършване на обичая „хамкане“ (ламкане, ласкане). На червен конец, окачен на пръчка над трапезата, те завързаха сварено обелено яйце. Конецът със завързаното яйце се завъртя в кръг и децата съпреживяха празника, като се опитваха да хванат яйцето с уста.
Заговезнишкият огън е основен елемент от празника, разпространен из цяла България в различни варианти. Вечерта се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат от мъжете. Според народните вярвания, който прескочи огъня ще бъде силен и здрав през цялата година. Всичко е свързано с очистителната сила на огъня. Така момчетата от групата се впуснаха смело в приключението - да прескочат Заговезнишкият огън.
Накрая празника завърши с много хора и песни около огнището.
 
 
 
hamkane-01
hamkane-02
hamkane-03
hamkane-04
hamkane-05
hamkane-06
hamkane-07
hamkane-08
hamkane-09
hamkane-10
hamkane-11
hamkane-12
hamkane-13
hamkane-14
hamkane-15
hamkane-16
hamkane-17