Skip to main content

група "Лъвчета"

Грънчарството - духът на традицията

Дните 11 и 13 февруари 2020 г. децата от група „Лъвчета” се докоснаха до магията на глината и се запознаха с грънчарството като традиционен български занаят, който идва по нашите земи още от времето на траките и римляните. Малчуганите научиха как е възникнала керамиката и грънчарското колело и усетиха удоволствието да формират с ръцете си глината и да и придават желаната форма.
Различните техники на работа впечатлиха „лъвчетата” и те бяха изключително горди с изработените от тях изделия. За запознаването на малките грънчари с тънкостите на декорацията, поканихме г-жа Анка Манова - учител в Седмо ОУ ”Ильо войвода” гр. Кюстендил в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. Тя провокира децата да проявят въображение и да изпитат истинско удоволствие от това, което правят. Всеки малък майстор декорира своята фигурка по уникален начин, а с оригиналните творби направихме изложба, с която освежихме фоайето на детската градина.
„ - Това ни беше едно от най - забавните преживявания!” - споделиха децата, а ние сме удовлетворени, че народните знания и художествени умения няма да останат просто културни ценности, а успешно ще пренесат във времето красотата на българската керамика, чрез която ще пазим своята българска идентичност.
 
glina-01
glina-02
glina-03
glina-04
glina-05
glina-06
glina-07
glina-08
glina-09
glina-10
glina-11
glina-12
glina-13
glina-14
glina-15
glina-16
glina-17
glina-18
glina-19
glina-20
glina-21
glina-22
glina-23
glina-24
glina-25
glina-26
glina-27