група "Слънце"

Посещение в музейна работилница

На 24 февруари 2017 година деца от група " Слънце" на ДГ " Слънце" - Кюстендил посетиха музея в града. За трета поредна година темата на Музейната работилница за деца в Регионален исторически музей – Кюстендил през месец февруари бе посветена на Деня на археолога – 14 февруари.
Детската музейна работилница запозна своите посетители с етапа от археологическото изследване, който следва теренното проучване и се занимава с обработката и анализа на откритите в терена материали чрез рисуване на керамични фрагменти и артефакти, т.нар. научна илюстрация.
На проведеното занимание, свързани с реставрация, музейните работници представиха различни видове керамични съдове и тяхната употреба от антична Пауталия като: питоси, амфори, кантароси, фиали и др. Специална карта въвлече децата в ролята на „търсачи на съкровища” и  им помогне да разкрият оригинални предмети от различни епохи, намерени от археолозите и възстановени от реставраторите на музея.
Малките възпитаници на детското заведение с внимание и интерес изпълниха указанията на техните "нови" учители и направиха модели на различни керамични съдове от древна Пауталия.
 
Категория: група " Слънце"