група "Кокиче"

Вкусна есенна туршийка

Днес малките деца
ще приготвят вкусна зимнина.
Ще подреждат свежи зарзавати:
зеле, чушки, моркови, домати.
И когато сняг навън "забръска"
туршийка сладка ще си хрускат!
 
Настъпи златна есен - един от най-прекрасните сезони в годината, изпълнен с багри, ухание на есенни цветя, аромат на зрели плодове и свежи зеленчуци, събрали очарованието на слънчевите лъчи.
Това есенно изобилие провокира децата от група "Кокиче" и те отвориха своята кулинарна работилничка. Денят 29.10.2019 година беше посветен на вкусната домашно приготвена туршия. Малчуганите чевръсто сложиха готварските шапки и престилки, запретнаха ръкави и се захванаха за работа. Малките "сръчковци" с удоволствие късаха карфиола на розички, избираха любимите си зеленчуци и старателно ги подреждаха в буркани. С много внимание добавяха и подправките, които са съществена съставка на всяка добра туршия.
Ароматът на свежи зеленчуци създаде атмосфера на уют и весело настроение. Червените чушки сякаш се перчеха със своите алени рокли, жълтите сиврии се хвалеха колко са крехки и вкусни. Те тайничко поглеждаха към зеления красавец, когото всички наричат Кервиз. Съсредоточени в своята дейност, като истински кулинари, които ценят качествените продукти, децата опитваха и дегустираха тези есенни дарове, коментираха тяхната форма, разнообразието от цветове, аромати и фантастични здравословни качества.
Малките палавници научиха, че зеленчуците не само са вкусни, но и много полезни, защото са богати на витамини и ни предпазват от болести. При вида на готовите консерви, децата сияеха от радост и заслужена гордост от добре свършената работа. Те бяха убедени, че тяхната собственоръчно направена туршия ще бъде най-вкусна!
Натрупали опит в днешното зеленчуково предизвикателство, малките "майстори" на традиционна българска туршия споделиха, че с удоволствие ще помогнат на мама и баба, когато приготвят зимнината вкъщи.
 
 
Категория: група "Кокиче"