група "Кокиче"

Помощници на Баба Марта

В седмицата преди празника на Баба Марта малките палавници от група "Кокиче" бяха обзети от трепетни очаквания и приятни вълнения. Мотивирани от интересните истории и легенди, които научиха за любимата старица, малчуганите решиха да станат нейни помощници. Те грабнаха хурки, вретена, мотовилки и започнаха чевръсто да приготвят преждата за мартеничките.
Малките се удивляваха на къделята от мека пухкава вълна и на вретеното, което се върти бързо и изтегля вълнената нишка от хурката. А колко забавно и приятно беше намотаването на кълбенцата с помощта на дървеното чекръче. След това започна не по - малко забавната дейност - изработването на мартеничките. Тук на помощ дойдоха майките на децата, които сред много смях и закачки показаха на малките "кокиченца" как да засукват конците и да правят малки пискюлчета и топчета. Получиха се красиви мартенички с традиционния червен цвят за здраве и бял за дълъг живот.
Няма начин Баба Марта да е сърдита щом има такива сръчни помощници. Затова ще пристигне весела и засмяна със слънчева премяна, закичена с кокиче и с мартеничка за всяко момче и момиче.
 
Категория: група "Кокиче"