Skip to main content

група "Калинка"

Зимни фолклорни празници

Фолклорните празници спомагат за обогатяване на емоционалната сфера на децата, за възпитаване у тях на уважение и обич към българското народно творчество, за израстването им не само като ценители на красотата, но и активни творци на тази красота.
В началото на месец януари 2022 година малчуганите от група "Калинка"се докоснаха до съкровищницата на националните ни традиции и обичаи, символи и ритуали, чрез фолклорно пресъздаване на празниците Богоявление и Бабинден.
На Богоявление напетите "момци", облечени с народни носии, под звуците на българска народна музика изиграха традиционното "мъжко" хоро в импровизизиран водоем и бяха горди, че са потомци на тъкъв славен народ.

Работливите "моми" с огромно желание и старание приготвиха вкусна баница със сирене за празничната трапеза. На Бабинден момичетата, облечени с традиционни носии песъздадоха обредността, свързана със завръзването на усукана вълнена червена нишка на ръката на детето "за здраве и против уроки", поливане на "бабата" за измиване на ръцете със сапун и вода, даруване на "бабата" с кърпа от "майката" на детето.
Момчетата смирено се грижеха за "децата", люлеейки ги в люлка, докато "майките" празнуват в дома на "бабата". Познаването и пресъздаването на фолклорните празници чрез приобщаване към културните традиции формират национално самосъзнание и идентичност у детската личност.

 

folklor-01
folklor-02
folklor-03
folklor-04
folklor-05
folklor-06
folklor-07
folklor-08
folklor-09
folklor-10
folklor-11
folklor-12